Фандъкова: Създаването на иновативна среда за образование и развитие на научни

...
Фандъкова: Създаването на иновативна среда за образование и развитие на научни
Коментари Харесай

Национален център по мехатроника и чисти технологии работи в Техническия университет в София

Фандъкова: Създаването на новаторска среда за образование и развиване на научни постижения е важно за стопанската система на града, за бизнеса и привличането на млади гении в софтуерния бранш

„Създаването на Центъра по мехатроника и чисти технологии към Техническия университет в София е значимо за стопанската система на града и района, както за образованието и развиването на научни достижения, по този начин е за бизнеса и привличането на млади гении в технологиите.“ Това сподели кметът на София Йорданка Фандъкова при откриването на Национален център по мехатроника и чисти технологии в Техническия университет.

„През последните години, виждайки напредъка на цифровите технологии, заложихме тезата за нашия град, за развиване на нововъведенията и научната общественост, бизнеса и образованието“ – уточни също столичният кмет. Тя напомни, че още през 2014 година е взела участие персонално в отбраната на тезата за основаването на Оперативната стратегия „Наука и обучение за образован растеж“ и е защитавала концепцията за подготовката на сходни планове за МОН и научната общественост.

„Убедена съм в капацитета на научната общественост, тъй като София го потвърди. Тук работят към 90% от софтуерните компании в страната. Голям капацитет на София е работата на университетите и научните среди, с които Столична община откри трайно партньорство посредством общи проекти“ – акцентира също Фандъкова.

На откриването на Центъра участваха ректорът на ТУ – София проф. инж. Иван Кралов, министърът на образованието и науката акад. Николай Денков, преподаватели и студенти.

Ректорът проф. Кралов напомни, че на 13 март 2020 година пред постройката на блок 8 на ТУ – София, в „Студентския град“, се е състояла формалната гала за първата копка на Кампуса „Студентски град“, по плана „Национален център по мехатроника и чисти технологии“, финансиран от Оперативната стратегия „Наука и обучение за образован растеж“ 2014 – 2020, съфинансирана от Европейски Съюз посредством Европейския фонд за районно развиване.

В Кампуса „Студентски град“ към ТУ – София са построени шестнайсет лаборатории, оборудвани с най-съвременната и неповторима за страната инсталация и инфраструктура, което е причина за провеждането на авангардни проучвания в областите: мехатроника, виртуално инженерство и цифрови производства, роботизирани системи и мехатронни технологии, биомехатроника и други

Фандъкова уточни, че „Техническият университет е наш сътрудник дружно с други университети и организации в сдружението, което създадохме: „ Европейски дигитален иновационен хъб за огромни данни, високоскоростни калкулации и изкуствен интелект “. Целта е да се подтиква развойната активност, прехвърлянето на технологии и нововъведенията, както и използването на цифровите технологии в практиката.

Техническият университет е сътрудник и по Международен план в региона на електрониката и IT системите в столичното метро. В момента работим по план, който е за енергийна успеваемост и усъвършенстване на разхода на сила в постояннотоковите ел. мрежи на метрото. Проектът е „ Към интелигентни хибридни мрежи, основани на DC oптимизиране на продуктивността на мрежата “.

Фотограф: Аделина Ангелова
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР